Kulina bana 17, Tuzla +387 35 264 001 prodaja@frigoas.ba

BLOG

Vodič kroz sezonu grijanja

Niže temperature i hladni zimski dani su već tu, što znači da je došlo vrijeme da razmislimo o načinu na koji ćemo se grijati i ove zime. Znamo da postoji više vrsta grijanja i da je potrebno odabrati ono što nam najviše odgovara. Ušteda, održavanje, način rada, energetska učinkovitost ili brzina zagrijavanja prostora su neki od faktora koje uzimamo u obzir pri odabiru idealnog načina grijanja za vlastite potrebe.

Upoznat ćemo vas s najučinkovitijim načinima grijanja i njihovim najbitnijim karakteristikama. Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog članka moći samostalno procijeniti što vam se sviđa i u kojem smjeru želite ići te na koji način ćete svoj životni prostor ugrijati narednih zima.
PODNO GRIJANJE

Prilikom izgradnje ili rekonstrukcije stana ili kuće podno grijanje dominira svojom efikasnošću i udobnošću, a njegova ugradnja danas je moguća u kombinaciji sa svim podnim oblogama. Ravnomjerna temperatura u cijelom prostoru u zimskim danima, kao i tople noge, razlog su zašto se sve više ljudi odlučuje upravo za tu varijantu grijanja, a mogućnost upravljanja svim parametrima s jednog mjesta u stanu ili putem WiFi mreže dodatno pridonosi kontroli i komforu.

Ukoliko se uzme u obzir da takvu vlastitu oazu udobnosti prate i manji mjesečni troškovi energije nego za neki drugi oblik grijanja, s razlogom se pitate kako je to moguće. Odgovor je jednostavan – upravo radi načina rada uređaja koji vam to omogućuju! Nekada se za podno grijanje koristilo kotlove na struju ili razna goriva, kao i direktno električnu energiju putem podnih mrežica ili kabela. Danas dizalice topline isti efekt dostižu trošeći manje energije i stvarajući znatno manje troškove. Uštedi doprinosi i činjenica da je podno grijanje “sporo” pa je potreban približno jedan dan za dostizanje njegovog punog efekta, ali je nakon toga inertno i odlično “drži” toplinu.

Dizalice topline koriste energiju iz zraka, tla ili vode, a radi o načina rada u prosjeku za 1 kW uložene električne energije daju preko 4 kW toplinske energije!

Optimalan rad ostvaruje se grijanjem tople vode u samom sustavu na 30°C – 35°C, a pri takvom režimu Mitsubishi Electric i Gree dizalice topline ostvaruju najvišu energetsku klasu A+++.

Dizalice topline osim za podno grijanje istovremeno se mogu koristiti i za zagrijavanje sanitarne vode u bojleru pri čemu u usporedbi s klasičnim električnim bojlerima troše i do četiri puta manje električne energije.

GRIJANJE I HLAĐENJE KLIMA UREĐAJIMA

Ukoliko vas budžet ograničava za investiranje u sustav grijanja dizalicom topline, predlažemo jednostavan, ali također učinkovit i štedljiv način grijanja. Radi se o „klasičnim“ klima uređajima koji su s godinama razvoja postali puno napredniji i efikasniji.

Do sada smo govorili o dizalicama topline koje toplinu prenose vodom, pa treba napomenuti da su i klasični klima uređaji također dizalice topline koje toplinu u prostor ne prijenose vodom već zrakom.

Osim cijene nabavke, jednostavnost korištenja i održavanja uz vrlo visoku efikasnost glavni su aduti ovakvih uređaja koji mogu biti u mono ili multi split izvedbi ovisno o broju unutrašnjih jedinica spojenih na istu vanjsku. Treba znati da klima uređaji također i griju i hlade.
GREE.jpg
azuri.jpg
mitsubishi.jpg
X

Right Click

No right click