Kulina bana 17, Tuzla +387 35 264 001 prodaja@frigoas.ba

SERVISIRANJE I ODRŽAVANJE

Cijena redovnog godišnjeg servisa klime već od 100,00 KM
ac-repair-vedio-icon.svg
Čišćenje i dezinfekcija unutarnje jedinice mora obuhvatiti:
 • Pranje isparivača, filtera, maske i ostale mehaničke opreme
 • Dezinfekcija isparivača i filtera amonijakovim aerosolima
 • Čišćenje drenažne tave i linije odvodnje kondenzata
Što je glavni uzrok loše kvalitete zraka?
Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje Vašeg klima uređaja. Problem kvalitete zraka posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice odnosno split sistemi). Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima. Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prijete od prljavih uređaja te od servisera na vrijeme traže da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja.

Na što je potrebno obratiti pažnju kod čišćenja klima uređaja?

Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Kod split sistema, prozorskih jedinica i ventilokonvektora turbina-ventilator uvlači zrak iz prostorije. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati i dezinficirati, a kod ventilokonvektora redovito mijenjati. Nakon filtracije zrak prelazi preko izmjenjivača gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaostao na filtrima zadržava se na izmjenjivaču. Na njemu dolazi do stvaranja izolirajućih naslaga i stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama).

Kako bi izolirajuće naslage i bio-film uklonili s izmjenjivača potrebno ga je temeljito oprati, a nakon toga izvršiti dezinfekciju. Osim što se zrak na izmjenjivaču hladi, na njemu dolazi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu tavu i linijom odvodnje izvodi se van. Vlažne lamele izmjenjivača i drenažna tava pogodno su mjesto za razvoj bakterija, plijesni i gljivica. Zbog mogućnosti pojave bakterija, plijesni i gljivica, posebnu je pažnju potrebno posvetiti održavanju drenažne tave tekučinom za čiščenje ,a kod zaprljanjijih uređaja i mogućom demontažom iste. Ako se ne održava čistom i ako se redovito ne dezinficira, drenažna tava može postati izvorom raznih alergija, oboljenja i neugodnih mirisa.

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?

Danas od lokalnih uređaja za klimatizaciju na našem tržištu prevladavaju split sistemi. Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati naš servis i dogovoriti termin za pregled na broj telefona +387 35 264 001 ili +387 61 148 336 da naši iskusni serviseri pregledaju ispravnost Vašeg uređaja i izvrše kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja.

Cijena redovnog godišnjeg servisa klima uređaja za grad Tuzlu i okolinu iznosi 100,00 KM bez uračunatog PDV-a, a uključuje:

 • vizualni pregled klima uređaja
 • mehaničko i hemijsko čišćenje unutrašnje jedinice i linije odvoda kondezata
 • čiščenje usisnih elemenata bez demontaže istih
 • dezinfekcija filtera i isparivača F20 profesional amonijakovim solima
 • mehaničko i hemijsko čišćenje vanjske jedinice
 • kontrola funkcija rada uređaja (grijanje, hlađenje, odvlaživanje,…)
 • digitalno mjerenje izlazne temperature
 • kontrola napunjenosti plina sa dopunom sistema po potrebi
FRIGO AS Tuzla

Želite saznati više o našem servisu i održavanju sistema ?

GREE.jpg
azuri.jpg
mitsubishi.jpg
X

Right Click

No right click